Bina Sağlamlık Raporu
Bir yapının depreme ne kadar dayanıklı olduğu bina sağlamlık raporu sayesinde anlaşılır. Ayrıca bir deprem anında söz konusu yapının ne kadar dayanıma sahip olduğu, binanın ne düzeyde hasar alacağı veya yıkılıp yıkılmayacağı bu rapor sayesinde belirlenmiş olur. Depremler ve doğal afetler maalesef hayatımızdaki kaçınılmaz olan doğal afetlerin başında gelir. Özellikle ülkemizin içinde bulunduğu coğrafya ve deprem kuşağını göz önüne aldığımızda ülkece birçok yıkıcı depremi yaşadık ve bir çok can ve mal kayıplarına şahit olduk bu durum binalarımızın deprem ve doğal afetler karşısında ne denli dayanıksız ve riskli olduğunu bize gösterdi.
Şirketimizden talep etmeniz halinde bu raporu bilgi amaçlı da alabilirsiniz böylece binanızın deprem riskini öğrenip sonrasında binanızın deprem güvenliği sağlamak için resmi işlemlere başlayabilirsiniz. Şirketimiz her türlü yapının bina deprem raporunu hazırladığı gibi bina güçlendirme, kentsel dönüşüm hizmetleri de sunmaktadır.
BİNA SAĞLAMLIK RAPORU HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…
Bina Sağlamlık Raporu Nasıl Alınır?
Binanızı test etmek ya da resmi bir kuruluşa ibraz etmek amacıyla bina sağlamlık raporu sahibi olmak için firmamıza başvurmanız yeterli olacaktır. Firmamız bünyesinde görev yapan uzmanlarımızın hazırlayacağı bina deprem raporu ile ev, işyeri, site, apartman, kooperatif, okul, yurt, üniversite, hastane, fabrika, kamu binaları, vb. yapıların gerçek deprem güvenliğini öğrenmiş olursunuz. Bu raporu için deprem konusunda uzman, iyi referanslara sahip gerekli ekip ve ekipmanı bulunan şirketler tercih edilmelidir. Binada gözle yapılan tespitler ile binanın deprem güvenliğinin belirlenmesi mümkün değildir.
Bina Sağlamlık Raporu Alınırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
Bina sağlamlık raporu bir yapının deprem güvenliği kapsamında güncel kanun ve yönetmeliklere uygun bir şekilde hazırlanır. Binanın deprem riskinin belirlenmesi için öncelikle bina beton dayanımının belirlenmesi için betonarme elemanlardan karot ile örnekler alınır; binanın oturduğu parsel için zemin etüd raporu hazırlanır, binanın mevcut durumunun projesi çizilir, röntgen cihazı ile betonarme taşıyıcıların demirleri tespit edilir, bilgisayarda bina 3D modellenip gerekli deprem analizleri yapılarak bina deprem güvenliği belirlenir. Tüm çalışmalardan sonra bina deprem raporu hazırlanarak hak sahiplerine sunulur.
Şirketimiz tarafından yapılan teknik tespitler neticesinde binanız depreme güvenli çıkmaz ise başvuru sahibine konu hakkında bilgilendirme yapılır ve binada deprem güvenliği için alınması gereken önlemler konusunda da uzman ekiplerimiz tarafından bilgilendirme yapılır; talep edilmesi halinde bu konularda hizmet de sunulur.
Belki birçoğumuz farkında olmasak da deprem riskli bir yapının depremde büyük hasar görmesi hatta çökmesi gibi büyük sonuçlar doğuran felaketlerle karşı karşıya kalabiliriz. Bina sağlamlık raporu içinde bulunduğumuz binanın deprem ne kadar dayanıklı olduğunu bizlere gösterir. Bu yüzden bina deprem raporunun mutlaka alınması ve bununla birlikte de içinde bulunduğumuz binanın sağlamlık seviyesinin doğrulanması gerekiyor.
Bina Sağlamlık Raporunun Faydaları Nelerdir?
Bir binanın depreme karşı dayanıklı olması güncel mevzuatlara ve deprem yönetmeliğine uygun olarak inşa edildiğini gösterir. Ancak şuan yürürlükte bulunan mevzuatlardan önce inşa edilen yapılar için binanın deprem riskinin kontrol edilmesi önemlidir. Bunun için de deprem dayanıklılık testleri mutlaka yapılmalı ve yapılan bu testlere göre de bina sağlamlık raporu düzenlenmelidir. Düzenlenen raporun sonuçlarına göre bina deprem riskli ise bina güçlendirilebilir veya kentsel dönüşüm kanunu kapsamında yeniden inşa edilebilir. Binaların depreme hazırlıklı olup olmadığını test etmek için bu uygulama mutlaka yapılmalıdır. Doğal afetlerin ne zaman ve hangi şartta karşımıza çıkacağını kestirmek neredeyse imkansızdır. Can ve mal güvenliğimiz için gereken tüm önlemleri almalı ve bina sağlamlık raporu almalıyız. Tüm detaylar için şirketimiz arayabilir uzmanlarımız ile görüşebilirsiniz.