Deprem Dayanıklılık Testi Nasıl Yapılır?
Bir yapının depremde hasar görme, yıkılma durumunun olup olmadığı deprem dayanıklılık testi ile öğrenilmektedir. Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? sorusunun cevabı ise deprem riskli binaların dayanıklılığının ölçülmesidir. Binanın deprem güvenli olup olmadığını öğrenmek isteyen birçok insan, binaları için bu deprem testlerini yaptırmaktadır.
Binanıza deprem dayanıklılık testi yaptırarak binanızın depreme karşı güvenli olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Deprem dayanıklılık testi çalışmasını isterseniz Bilgi amaçlı olarak da yaptırabilirsiniz bunun için şirketimize başvuruda bulunmanız yeterlidir. Bilgi amaçlı yaptırmış olduğunuz deprem dayanıklılık testi sonucunda binanızın depreme karşı güvenli değil ise malikler olarak binanız deprem güvenliği için gerekli kararları aldıktan sonra resmi prosedürlere başlayabilirsiniz. Deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır? konusunda şirketimizi arayıp detaylı bilgi alabilirsiniz. Şirketimiz uzman kadrosu ile deprem dayanıklılık testi, kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme hizmetlerini sunmaktadır.
DEPREM DAYANIKLILIK TESTİ ALMAK İÇİN…
Deprem Dayanıklılık Testinde Sırası ile Yapılanlar
Deprem dayanıklılık testi için binada yapılan çalışmalar ve rapor aşamaları aşağıda verilmiştir:
- Binanın mevcut projesi var ise bina projesine göre yerinde kontrol edilir.
- Bina projesi yoksa binanın taşıyıcı sistem rölevesi tarafımızdan çizilir.
- Bina taşıyıcı kolonlarından karot ile örnekler alınıp; bina beton dayanım belirlenir.
- Röntgen cihazı ile kolon, kiriş ve perde demirleri tespit edilmektedir.
- Binanın oturduğu alan için zemin etüd raporu hazırlanır.
- Bina taşıyıcı sistemi bilgisayarda 3D modellenip gerekli deprem hesaplamaları yapılarak bina deprem riski belirlenir.
Son olarak rapor yazımına geçilir. Yapılan bütün işlemler hatasız olacak şekilde rapora kaydedilir. Aşamaları bu şekilde gerçekleştirildikten sonra deprem dayanıklılık raporu başvuru sahibine teslim edilerek binalarının deprem güvenliği hakkında bilgi verilir; bina deprem riskli ise binanın deprem güvenli hale getirilmesi için atılması gereken adımlar hakkında da uzmanlarımız tarafından bilgilendirme yapılır.
Binaların Depreme Karşı Dayanıklı Olduğunu Gösteren Özellikler
Doğal afetlerden birisi olan depremler gerçekleştiğinde pek çok kişinin aklına can ve mal güvenliğini sağlamak gelir. Özellikle oturulan binanın dayanıklı olup olmadığının bilinmemesi birçok kişiyi tedirgin eder. Bundan sonra akla gelen ilk sorulardan birisi ‘deprem dayanıklılık testi nasıl yapılır?’ olacaktır.
Uzman ekipler tarafından yapılacak olan deprem testlerinin önemi oldukça büyüktür. Ancak bu testler kadar binalarda bulunan bazı özelliklerde risk durumu hakkında bilgi verebilmektedir. Binaların depreme dayanıklı olduğu hakkında bize ön bilgi veren ortak özellikler aşağıda verilmiştir. Binanın gerçek deprem güvenliği yukarda detayları verildiği gibi bina için yapılan deprem testi çalışmalarından sonra anlaşılır.
- Bina 1999 depreminden sonra çıkarılan yönetmelik ve yasalar uygun bir şekilde projesine uygun olarak inşa edilmiş ise;
- Binanın oturduğu zemin dolgu, dere yatağı değil ise; bina yapılmadan önce bina zemini için zemin etüdü yapılarak bina temeli inşa edildi ise;
- Binalar ilgili yönetmeliklere, mevzuatlara, deprem yönetmeliğine uygun hazır beton nervürlü demir ile projesine uygun olarak inşa edildi ise;
- Bina bodrum ve çatısında su ve ısıya karşı gerekli yalıtım önlemleri alındı ise;
- Yukarıda maddeler ek olarak meydana gelen depremlerde bina taşıyıcı sisteminde hasar oluşmadıysa;
Yukarıda verilen özelliklere sahip binalar ön incelemede deprem güvenli olduğu söylense de binaların gerçek deprem riski yapılacak teknik çalışmalar sonucu belirlenmektedir. Binanıza deprem dayanıklılık raporu almak için hemen bizi arayın uzmanlarımız size her konuda yardımcı olsun.