Kentsel Dönüşüm Kredisi

Kentsel Dönüşüm Kredisi

Kentsel dönüşüm doğal afetlere karşı dayanıksız, ruhsatsız ve hasarlı binaların yenilenmesi ve güçlendirilmesidir. Binanın kentsel dönüşüm kapsamına girmesi için binada riskli yapı tespiti yapılarak riskli yapı tespit raporu hazırlanır ve idareden onayı alınır böylece devlet teşvikli kira yardımı ile kredi desteği kullanılabilir. Kentsel dönüşüm kredisi, mal sahiplerinin dayanıksız ve hasarlı yapılarını yıkıp yeniden yapmaya veya depreme karşı binalarının güçlendirme inşaatını yaptırmak için aldıkları devlet destekli bir kredidir.

Bu kredi, T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından verilmektedir. Devlet teşvikli bu kredi kamu bankalarıyla beraber bakanlığın anlaştığı özel bankalardan da alınabilir. Kentsel dönüşüm kredisi veren kamu ve anlaşmalı özel bankalar hakkında detaylı bilgi için şirketimiz ile irtibata geçerek öğrenebilir veya bakanlık resmi web sayfasını inceleyebilirsiniz. Şirketimiz riskli yapı tespit raporu hazırlanması ile kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme kapsamında uzman teknik kadrosu ile hizmet vermektedir.

Kentsel Dönüşüm Kredisi

KENTSEL DÖNÜŞÜM KREDİSİ HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…

Kamu ve özel bankaların verdiği kentsel dönüşüm kredisinin faiz oranının % 0,30’luk kısmı devlet tarafından karşılanmaktadır. Basit bir örnek ile anlatmak gerekir ise dönüşüm kredisi almayı düşündüğünüz bankanın aylık konut kredi faiz oranı %1 olsun bunun % 0,30 kısmı devlet tarafından karşılandığından siz bu dönüşüm kredisini % 0.70 bir oranla kullanırsınız. Devletin kredi desteğinden yararlanan hak sahipleri kentsel dönüşüm kira yardımından yararlanamazlar. Kentsel dönüşüm kredisi almak isteyen mal sahipleri; nüfus cüzdanı fotokopisi, tapu belgesi, riskli yapı inceleme formu, ikametgâh belgesi, bina emlak vergi beyanı, tapu kaydı ve diğer evraklar ile dönüşüm kredi alacakları bankaya başvuruda bulunurlar banka bu başvuru üzerine Bakanlıktan gerekli onayları alarak krediyi kullandırır.

Riskli yapıda bulunan kiracılar kentsel dönüşüm kredisinden faydalanarak ev satın alabilirler. Bunun için kiracılarda nüfus cüzdanı fotokopisi, riskli yapı inceleme formu, ikametgâh belgesi, yıkım ruhsatı, yeni tapu, rapor onay tarihinden önce kesintisiz 13 adet doğalgaz, su, elektrik faturası, adrese dayalı nüfus kayıt örneğinin aslı istenmektedir.  Tüm bu süreçlerde yardım ya da danışmanlık almak için şirketimiz arayıp uzmanlarımız ile görüşüp destek alabilirsiniz.

Kentsel Dönüşüm Kredisi

Kentsel Dönüşüm Kredisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Kentsel dönüşüm için verilen kredi, hasarlı ve doğal afetlere karşı dayanıksız binaların güçlendirilmesi ve yenilenmesi için Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca verilmektedir. Hem kiracılara hem de mal sahiplerine verilen bu kredi, amacı dışında asla kullanılamaz. Kentsel dönüşüm kredisi, evini yeniden yaptırmak, güçlendirmek ve onarmak isteyen hak sahiplerine, en az bir yıldır kiracı olan ve binasının doğal afetlere karşı dayanıksız olduğunu ispatlayan kiracılara ve binasının hasarlı ve dayanıksız olduğunu ispatlayan mal sahiplerine verilmektedir. Kısaca kentsel dönüşüm kanunu kapsamında riskli yapı tespiti yapılarak riskli yapı tespit raporu hazırlanıp ve idareden onayı alınan binadaki hak sahipleri ile kiracılar devlet teşvikli kira yardımı ile kredi desteği kullanılabilir.

Bu krediye başvurmak isteyenler bankalar tarafından istenilen belgeleri eksiksiz bir şekilde teslim etmesi ve bakanlıkça bu başvurunun onayı ile kentsel dönüşüm için kredi alabilir. Kentsel dönüşüm için krediye başvuran kişiler isterler ise yeniden bir kredi yapılandırması yaparak 1 yıl ödemesi olarak da devlet destekli bu krediyi kullanabilirler.

Bu krediye binanın tahliye edilmesi gerektiği kararından sonra en az bir yıl içinde başvurmak gereklidir. Kentsel dönüşüm için kredi veren bankalar 24 ay ila 120 ay arasında vade seçeneği sunmaktadır. Bu durum alınacak kredi miktarına, bankaya ve faiz oranına göre değişiklik göstermektedir. Kentsel dönüşüm kredisi miktarları her yıl T.C Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenmektedir.