Kentsel Dönüşüm Nedir?
Türkiye’de son zamanlarda herkesin yakından ilgilendiği ve gündemine aldığı konulardan birisi kentsel dönüşüm’ dür. Peki kentsel dönüşüm nedir?’ sorusunun cevabı ise depreme dayanıksız, ekonomik ömrünü tamamlamış, hasarlı ve yıkılma riski bulunan binaların yenilenmesi. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nca hazırlanan kentsel dönüşüm kanunun amacı eski ve deprem riskli yapıların devlet teşvikleri ile dönüştürülmesidir. Devlet teşvikleri kapsamında en önemli konuların başında hak sahiplerine verilen kentsel dönüşüm kredi ve kira yardımıdır. Binanız için riskli yapı tespit raporu alıp ilgili idareden onayının alınması ile binanız kentsel dönüşüm kapsamına girmiş olur ve tüm devlet teşviklerini kullanarak binanızı yenileyebilirsiniz.
Şirketimiz T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı onaylı Müteahhitlik Belgesi bulunmaktadır ve kentsel dönüşüm ve bina güçlendirme hizmeti sunmaktadır. Uzman ekimizle birlikte depreme dayanıksız, deprem riskli evinizi, binanızı ya da iş yerinizi kentsel dönüşüm kapsamında yeniliyor veya depreme karşı güçlendiriyoruz.
KENTSEL DÖNÜŞÜM HAKKINDA DETAYLI BİLGİ VE HİZMET ALMAK İÇİN…
Kentsel Dönüşüm Koşulları Nelerdir?
Kentsel dönüşümün gerçekleştirilebilmesi için belirli koşulların yerine getirilmesi gerekmektedir. İlk şartlardan birisi T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yetkisi bulunan şirketimize başvuruda bulunarak binanızın risk tespitinin yaptırılıp riskli yapı tespit raporunun hazırlanmasıdır. Risk tespitinde binanın oturduğu alan için zemin etüd raporu hazırlanır, betonarme taşıyıcı kolonlardan karot numune alınıp bina beton dayanımı belirlenir, bina rölövesi çizilir, taşıyıcıların demir tespitleri yapılır, binanın statik ve deprem analizleri yapılarak binanın deprem riski tespit edilir.
Tüm bu teknik çalışmalar, tespitler sonunda binanızın riskli yapı tespit raporu hazırlanır. Hazırlanan riskli yapı tespit raporu incelenmek ve onaylanmak üzere ilgili idareye iletilir raporda herhangi bir eksiklik yok ise rapor onaylanır. Böylece bina kentsel dönüşüm kanunu kapsamına girmiş olur. Mülk sahipleri isterler ise 15 gün içinde riski yapı tespitine itiraz etmeleri halinde yapılan itiraz ilgili komisyonda inceleyerek son karar verir. Sonrasında hak sahipleri 60 gün içinde binalarının yıkılıp yeniden inşası için gerekli tüm kararları alarak ilgili idareye bildirir. Sonrasında anlaşmış oldukları inşaat şirketi eski binayı yıkıp yeni binayı inşa eder. En çok merak edilen konulardan Kentsel dönüşüm nedir cevabı için bizi arayıp uzmanlarımızdan bilgi alabilirsiniz.
Kentsel Dönüşümde Uzman Danışmanlık
Kentsel dönüşüm nedir? sorusuna yukarda detayları ile açıklamaya çalıştık. Kentsel dönüşüm sürecinde ise şirketimizdeki kentsel dönüşüm danışmanları, kentsel dönüşüm kapsamında ilk olarak deprem risk raporunu hazırlar. Kentsel dönüşüme girecek yapıları bu raporun sonuçlarına göre belirlenir. İlgili Belediye veya T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı İl Müdürlüğüne gönderilen bu raporun onayının alınması süreci, danışmanlarımız tarafından izlenmektedir. Kentsel dönüşüm kanununa göre bina ortak protokolü hazırlayarak kat maliklerinin yıkım için onayını alarak süreçleri başlatır.
Yapıların yeniden inşası için ruhsat işlemlerinin yönetilmesi kentsel dönüşüm danışmalığı tarafından yapılmaktadır. Gerekli olan tüm sözleşmeleri firmamız danışmanlığı hazırlayarak sizlere sunuyoruz. Aynı zamanda kentsel dönüşüm danışmanlarımız kat maliklerinin aleyhine düzenlenmesi olası sözleşmelere karşı tedbirler alarak bu tür risklerin önüne geçmiş oluyoruz. Kentsel dönüşüm kanunu kapsamında alınan kararları denetliyor, risk raporunu kontrol ediyor ve detaylı bir çalışma yaparak sizlere profesyonel kentsel dönüşüm danışmanlık hizmetini veriyoruz. Tüm detaylar için şirketimizi arayıp bilgi alabilirsiniz.